LUKITESTAUSTA, YKSITYISOPETUSTA JA TUKIMATERIAALIA

Ostoskori

Maailman eläimet -peli

Maailman eläimet -peli

Opi uutta eläimistä ja vahvista lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä pelin kysymysten avulla

Suurin osa oppilaistani on alakoululaisia, joilla lukemaan oppiminen takkuaa. Yksityisopetus on heille lisäopetusta koulun oppituntien ja tuen sekä kotona tehtävän työn lisäksi. Näin ollen en halua, että nämä lisäopetustunnit ovat koulumaisia ja akateemisesti (liian) kuormittavia. Olenkin todennut pelimäisen oppimisen toimivan erinomaisesti: lapsi oppii sääntöjä ja sosiaalisia taitoja sekä teknistä lukemista, luetun ymmärtämistä ja toiminnanohjausta ikään kuin "vahingossa" hauskan pelin tiimellyksessä.

Suosin omassa opetuksessani lautapelejä, jotka mahdollistavat useiden taitojen oppimista yhtäaikaisesti ja joiden vaikeustasoa voi muunnella oppilaan tason mukaisesti. Yksi tällainen peli oli Tacticin Maailman eläimet -peli, jonka sisältöä yhdistämme myös koulussa käsiteltäviin teemoihin sekä Korkeasaaren eläintarhan vierailuun.

Maailman eläimet -pelissä on runsaasti eläinkuvakortteja, joiden kääntöpuolella on kysymyksiä - lisäksi tehtävänä on sijoittaa eläin oikeean maanosaan. Koska pelissä on sekä kuvia että tekstiä, voi vaikeustasoa helposti säädellä jo niiden avulla. Pienten oppilaiden kanssa valitsemme korteista tutut eläimet, nimeämme ne ja kirjoitamme niiden nimet. Tämän jälkeen teemme vuorotellen itse keksimiämme kysymyksiä kuvan eläimestä ja vastaamme ne. Myöhemmin teemme myös monivalinta- ja negaatiokysymyksiä sekä kysymyksiä, jotka vaativat päättelyä - näin ennakoimme eläinten maanosiin sijoittelua. Eläinten nimiin on helppo lisätä myös tekstiä, jolloin voidaan muodostaa lyhyitä virkkeitä - ja opetella vaikkapa sanaluokkia.

Isompien kanssa valitsemme ensin suurimmaksi osaksi tuttuja eläimiä ja lisäämme niitä vähitellen, näin vaikeustaso nousee - ja motivaatio säilyy! Alkuvaiheessa jätämme myös maanosasijoittelun pois, koska se vaatii joiltakin oppilailtani liian monen asian huomioimista samanaikaisesti aiheuttaen liikaa painetta. Isompien kanssa korttien takapuolella olevat kysmykset toimivat erinomaisena lukemisen sekä luetun ymmärtämisen harjoitteena - samalla saa harjoitusta erilaisten kysymystyyppien muodostamisesta ja vastausstrategioista, esim. poissulusta monivalintatehtävissä sekä mahdollisten vihjeiden löytämisestä kuvasta ja kysymysten sanoista.

Isompien oppilaiden kanssa on helppo käyttää pelin kuvakortteja myös tarinan kerronnan sekä oman tekstin kirjoittamisen tukena. Kertomalla kuvasta tai vastaamalla kysymyksiin oppilas saa vihjeitä, mitä voisi kirjoittaa, jos on vaieka aloittaa tai keksiä, mitä kirjoittaisi.

Monen ikäisten oppilaiden kanssa pelin eläinkortteja voi käyttää myös nopean nimeämisen pelinä - aikapaineistettuna tai ilman aikapainetta. Ideana vain kääntää kortteja ja nimetä kuvan eläin (mahdollisimman nopeasti) joko yhteisestä pakasta tai omista pakoista annetussa ajassa.

Eläinkortteja voi käyttää myös luokittelun harjoituksiin - joko lajittelemalla niitä annetulla säännöllä tai löytämällä kuvista yhteisiä ominaisuuksia.

Kuten huomaat, tämä Tacticin Maailman eläimet -peli taipuu eri-ikäisille ja todella monenlaisiin harjoituksiin - suosittelen lämpimästi! Olisi mukava kuulla, miten sinä käytät peliä!
Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi